אנרגיה סולארית בעולם

מסביב לעולם באנרגיה סולארית

כמות קרני השמש אשר מגיעה לכדור הארץ בכל שעה מכילה אנרגיה שיכולה לספק לא פחות מאשר פי ארבע (!) מהביקוש העולמי לחשמל, באופן נקי וזול. כיצד שאר ארצות העולם משתמשות באנרגיה זו? והיכן עומדת ישראל בהשוואה לשאר העולם? השורות הבאות יאירו את הנושא.

נכון להיום, אנרגיה סולארית היא אחת השיטות הנקיות והזולות ביותר להפקת חשמל. הטכנולוגיה מפותחת דיה כדי לספק חשמל במידה נאה במיוחד, והשמש היא מקור אנרגיה בלתי נדלה וזמין כמעט בכל מקום. בעשורים האחרונים היעילות והיתרונות של אנרגיה סולרית הפכו להיות ידועים לציבור הרחב, ומומחי אנרגיה רבים מתייחסים אליה כחלק משמעותי בייצור אנרגיה בעתיד. בשורות הבאות יתברר עד כמה ממשלות העולם אימצו את הטכנולוגיה הזו ומשקיעות בה, ועד כמה עושה זאת ממשלת ישראל.

מאוסטרליה ועד אמריקה: אנרגיה סולארית בארצות העולם

מעניין לגלות שהמידה שבה מדינה מסוימת מסתמכת על אנרגיה סולארית לאו דווקא קשורה לחוזק ומספר ימי השמש שבה. למעשה, נראה שהמדינות שבהן הניצול של אנרגיה סולארית הוא הגדול ביותר הן אלו שבהן קיימת המודעות הגדולה ביותר לחשיבותה של אנרגיה ירוקה.
כך למשל, למרות שהודו היא מדינה חמימה ושטופת שמש, אנרגיה סולרית נמצאת בה בשימוש מצומצם למדי. 

לעומת זאת, במדינות כמו ארצות הברית (ובעיקר קליפורניה), יפן, וארצות אירופה השונות (ובראשן גרמניה) המודעות לנושא גבוהה למדי. אין זה פלא אם כן לגלות שאחוז ניכר מכמות החשמל המיוצרת במדינות אלו מבוססת על אנרגיה סולארית, ושפרויקטים רבים הקשורים לנושא מתנהלים בהן – חוות של פאנלים סולאריים הנפרשים על פני שטחים רבים, הארת ישובים ואף ערים שלמות באמצעות אנרגיה זו ועוד.

ובינתיים, בישראל…

והיכן עומדת ישראל ביחס לשאר העולם בכל הנוגע להפקת אנרגיה סולארית? בישראל, למרבה הצער, המודעות לנושא החשמל הירוק בינונית למדי. ובהתאמה לקו שתואר לעיל, מידת הסתמכות ופיתוח של אנרגיה סולרית מצומצמת במידה מעציבה. עובדה זו מעציבה עוד יותר לנוכח הפוטנציאל העצום הגלום בארץ מבחינה זו. 

אם לדקדק במספרים, בעוד שבגרמניה (מובילה עולמית בתחום האנרגיה הסולארית) ניתן להפיק מכל מטר רבוע של פאנל סולארי כ- 950 קילווט חשמל לשעה, הרי שבישראל ניתן להפיק לא פחות מ- 1950 קילווט חשמל לשעה. במילים אחרות, השמש הארצישראלית החמה מסוגלת להפיק כמעט פי שניים חשמל מאשר זו שבגרמניה…! אף על פי כן, בעוד שבגרמניה כ- 15% מצריכת החשמל במדינה מופקת באמצעות אנרגיה סולארית, בישראל מדובר על פחות מאחוז אחד נכון לתחילת שנת 2012.

מן הראוי לציין שממשלת ישראל אכן הציבה יעדים בתחום זה – עד שנת 2020 עשרה אחוזים מהחשמל בארץ אמור להיות מופק באמצעות אנרגיה סולארית. אולם האם אכן נעמוד בשאיפה זו?

ובכן, ברחבי הארץ קיימות מספר חוות פאנלים. עיריות ומועצות מקומיות יוזמות לעיתים שילוב מערכות נקודתיות (כמו על פנסי רחוב), ומדי שנה יותר ויותר אנשים פרטיים רוכשים מערכות ביתיות, לבית או לעסק. לעומת זאת, תוכנית ממשלתית אסטרטגית לעידוד פיתוח אנרגיה סולרית והגברת השימוש בה, קשה לראות. יש לקוות שממשלת ישראל אכן תיקח אחריות על החלטתה זו, תיזום הקמת פרויקטים סולאריים, ותיישר קו עם שאר הארצות המפותחות בתבל.